Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBE a) Türkiye'nin en genç mobil uydusu tarafından SpaceX Falcon roketinin fırlatılmasıyla birlikte uzaya fırlatılan Grizu-263 Uzay Kiti Mart ayına ertelendi. Cep uydusu 1 yıl uzayda hizmet verecek ve 525 kilometrelik alçak bir dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay uzayda kaldıktan sonra atmosfere yanacak.
Prof. Dr. Bülent Fırınlar çeşitli mühendislik bölümlerinden öğrencilerden oluşan istişarede Grizu-263 Uzay ekibinin 40 kişilik, Türkiye'nin ilk uydusu, en küçük cebi (pocketqub A) tasarlandı. 1992 yılında Zonguldak Kozlu'da meydana gelen grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 263 madenciyi anmak için 'Grizu 263' adlı ekip, Haziran ayında Amerika'dan uzaya fırlatılmak üzere İskoçya'daki bir şirkete 5 santimetrelik cep uydusunu gönderdi. . Cep uydusu ve roket ile gönderilecek başka bir uydunun ruhsat işlemleri tamamlanmadığı için planlanan fırlatma 14 Ocak'ta gerçekleştirilemedi.
Proje danışmanı Prof.Dr.Bülent Ekmekçi, cep uydusunun Mart ayı sonuna kadar SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılmasını umduklarını söyledi. Uydunun uzaya fırlatılmasını heyecanla beklediklerini anlatan Prof. Dr. Ekmekçi, "Şimdi kesin bir tarih bekliyoruz. Bir an önce tüm ülkemizi heyecanlandıracağımızı umuyoruz. Bu uydu aslında büyük uyduların tüm alt sistemlerini içerir.Platform olarak düşünebilirsiniz.Örneğin pasif kontrol sistemine sahiptir.Kendi bilgisayarı vardır.Çeşitli uyduların etkinliğini ölçmek için hazırladığımız bilimsel çalışmalara ek olarak Bu çalışmada pasif kontrol sistemleri, amatör radyo yayıncıları için uydumuz üzerinden zemine sinyal aktarımını sağlayacak modüllerimiz de bulunmaktadır.Öğrencilerimiz tarafından tasarlanıp hazırlanan ve öğrencilerimiz tarafından tasarlanmış ve hazırlanmış bir uydudur. Önümüzdeki yıllarda farklı uydularımızı farklı faydalı yüklerle tekrar gönderme şansı bulacak. Bu benim için en önemli faktör ”dedi. 'YIL AKTİF GÖREV YAPACAK'
Takım Kaptanı Çağla Ay Ta c Dursun, çalışmalarına 2016 yılında 8 kişiyle başladıklarını ve şu anda 38 öğrencinin katılımıyla devam ettiklerini söyledi. Şirketi hedefin öğrencisi olarak kuran, bırakın Türkiye'nin savunma ve uzay sanayilerinin çalışmalarına katkıda bulunacağını açıklayarak, şunları söyledi:
"Ekibimiz 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde NASA sponsorluğunda düzenlenen kurgulanmış model uydu yarışması ile çalışmaya başladı. 4 Şu anda farklı projeler yönetiyoruz. En önemlisi Grizu, size Türkiye'nin ilk mobil uydusunun 263 ismini veriyoruz. Tasarım ve üretim. Yerli kabiliyetlerimizle geliştirdiğimiz etaplar, uydumuzun uzayımıza göndereceği özel testler var.Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderdiğimiz tüm test aşamalarını başarıyla geçtikten sonra uydumuzun fırlatılmasını bekliyoruz. Türkiye'den sonra yapabilmek için Türkiye uzay ve savunma sanayinde etkin çalışmalar yapıyoruz, şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz 4 yıldır birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızla ülkemiz uzay alanında iş birliği yapmak ve çalışmalar yapmak istiyoruz. Hiç durmadan çalışın. Ondan sonra orada hizmet vermeye başlayacak.Yaklaşık 1 yıl faal olmayı planlıyoruz, uydumuz 4 yıl 8 ay uzayda kalacak.Sonra zamanla dünyaya yaklaşacak ve yanacak atm osphere. "
GRIZU 263 EKİBİ YENİ BAŞARI HEDEFLİYOR
NASA'nın 2018 yılında düzenlediği 'Model Uydu Yarışması'nda tasarladığı uydunun 700 metre yüksekliğe fırlatılmasını sağlayarak İstanbul'dan sonra dünyada ikinciliği kazanmayı başarmıştır. Teknik Üniversite 16 Haziran 2019'da aynı yarışmada, Grizu-263 ekibi tasarladıkları 5 santimetre cep uydusu, 5x5x5 boyutu ve 237 gram ile yeni başarılara imza atmak istiyor.Japonya, ABD, İsrail ve ardından Türkiye'yi temsil edecek Macaristan'daki bu ekiplerin uydusu.Alçak yörüngede mobil uydu (LEO) amatör frekanslarda çalışan uydularda dinleme becerisi kazanılacak.Yörüngede oturduktan sonra üniversitede kurulu sistemlere sinyal göndermek için.