Kamu Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) görüşmelerinde beklenen olmadı! Kamu işverenini temsil eden TÜHİS ile işçi sendikaları Türk İş ve Hak İş arasındaki pazarlıklarda henüz bir sonuç çıkmadı. Türk İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işçi kesiminin taleplerine karşı bir teklif sunulmadığını belirterek, teklif gelmemesi halinde yeni bir görüşme yapılmayacağını ve grev sürecinin başlayabileceğini duyurdu. Peki, bu durum 600 bine yakın kamu işçisini nasıl etkileyecek? İşte detaylar...
Zam Pazarlığında Kritik Süreç
Kamu işçilerini yakından ilgilendiren TİS görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinasyonunda TÜHİS Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, Türk İş Genel Başkan yardımcıları Ramazan Ağar ve İrfan Kabaloğlu, Hak İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli ve Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Abdullah Koçoğlu katıldı. Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerin ardından Türk İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar açıklamalarda bulundu.
Ağar, 27 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sundukları teklife henüz bir yanıt alamadıklarını belirterek, "Ücretler konusunda hala bakanlıkla çalışma yaptıklarını, önümüzdeki hafta bununla ilgili yoğun bir çalışma yapacaklarını ve akabinde bize teklif vereceklerini söylediler." dedi. Sendikaların yetkili oldukları iş yerlerinde görüşmelerin devam ettiğini ve ara buluculuk sürecinin sonuna gelindiğini ifade etti. Ara buluculuk sürecinde anlaşma sağlanamazsa grev kararı alınabileceğini vurguladı.
Türk İş'ten Net Uyarı: Teklif Gelmezse Görüşme Yok!
Geçim şartlarının zorluğuna dikkat çeken Ağar, işçilerin toplu sözleşmenin bir an önce imzalanmasını beklediğini dile getirdi. "Ülkenin çalışanlarına, insanlarına memnun edecek ücretlerin verilmesini arzu ediyoruz, istiyoruz." diyen Ağar, kararlı bir duruş sergiledi:
"Bundan sonra yapacağımız toplantıda teklif gelmezse tekrar bir araya gelmeyiz. O nedenle mutlaka teklifin gelmesi lazım. Biz özellikle önümüzdeki hafta bekliyoruz. Bize mutlaka teklifimizin karşılığında bir teklifle gelmeleri gerekir. Teklifle gelmezlerse, sadece 'Gelin, tekrar görüşelim' düşünceleri varsa tekrar bir araya gelmenin anlamı yok. Teklif gelirse o teklife karşı alacağımız tavırları da sizlerle paylaşacağız."
Ağar, sürecin iyi geçmesi temennisinde bulunarak, "Bizi daha çok zorlamadan, makul ölçülerde, insanların da geçimlerini rahat sağlayacak bir ücret teklifi sunmalarını bekliyoruz." şeklinde konuştu. Grev kararı alınması durumunda sürecin nasıl işleyeceğine dair soruya ise, "Yasa gereği ara buluculuk süresi bittiği zaman grev kararı almak zorundasın. Ama uygulayıp uygulamamak sendikaların elinde. İster grev kararı aldığı gün uygular, isterse 53 gün sonra süresi bitince uygular. Bunlar daha sonra görüşmemiz gereken işler." yanıtını verdi.
Olası Grev Senaryosu ve Sonuçları
Türk İş'in resti ve teklif gelmemesi halinde grev kararı alabileceği ihtimali, kamu işçileri arasında büyük bir merak ve endişe yaratmış durumda. Grev kararı alınması halinde, kamu hizmetlerinde aksamalar yaşanabileceği ve işçilerin ekonomik kayıplara uğrayabileceği öngörülüyor. Tarafların önümüzdeki günlerde nasıl bir adım atacağı ve uzlaşmaya varılıp varılamayacağı ise merakla bekleniyor. Unutulmamalıdır ki, uzlaşma her iki tarafın da menfaatine olacaktır.
Sonuç olarak, kamu işçisi zam pazarlığında yaşanan bu tıkanıklık, 600 bine yakın işçinin geleceğini doğrudan etkileyecek kritik bir döneme işaret ediyor. Türk İş'in kararlı duruşu ve hükümetin atacağı adımlar, sürecin seyrini belirleyecek. Gözler, önümüzdeki hafta yapılacak olası görüşmelere ve sunulacak tekliflere çevrilmiş durumda.