Yüksek hız, düşük bekleme süresi ve daha fazla bant genişliği gibi faydalar sağlayan 5G, tüketici ve kurumsal pazarları büyütme potansiyeline sahiptir.
Beşinci nesil mobil standardı aynı zamanda sağlık, otonom araçlarla ulaşım, günlük yaşamı iyileştiren ve yeni kullanım alanları sunan akıllı şehirler gibi sektörlerin de gelişmesinin önünü açıyor. 5G ise bağlı cihazların sayısını büyük ölçüde artırarak siber saldırganlar için yeni ve karlı bir alan açıyor. Bu nedenle, mobil ağ operatörleri ve kurumlarının, merkezi mobil ağdan sınıra kadar tüm altyapıyı koruyabilecek güçlü bir siber güvenlik stratejisine sahip olması gerekir.
Öne Çıkan Bir İş Fırsatı
Katılımcıların yaklaşık yüzde 90'ı yaptıkları yatırımla Kullanıcı Başına Ortalama Geliri (ARPU) artıracağını düşünüyor. Bu artışın, genel ve özel 5G ağları arasında eşit olarak bölünmesi bekleniyor. Öte yandan, özel ağların en az yarısının operatörler tarafından kurulacağı ve yönetileceği tahmin edilmektedir. Bu operatörler ayrıca tüm 5G işletmelerinin yüzde 75'ini oluşturma potansiyeline sahip. Ankete katılanların yüzde 64'ü, bu faydaları elde etmek için mimarinin ve işlemlerin mevcut güvenliğini iyileştirmenin gerekli olduğunu söyledi. Katılımcıların dörtte üçü, özelleştirilmiş çözümlerin özellikle ulaşım, lojistik, otomasyon, imalat ve sağlık gibi sektörlerde belirli kullanım alanları için kritik veya çok önemli olduğunu söylüyor. Bu, farklılaştırılmamış mobil bağlantı hizmetleri sağlayan eski iş modellerinin ihtiyaçları karşılayamadığını göstermektedir. Başarılı olmak için, birçok şirketin sorumluluklarını paylaştıkları diğer sağlayıcılarla ve kurumsal müşterilerle iş ortaklıkları kurması gerekir.
Ankete katılanların yüzde 44'ü bulut sağlayıcılarını iş ortakları veya ana iş ortakları olarak görürken, yüzde 11'i onları yalnızca rakip olarak görüyor. Bu bulgular, bulut sağlayıcıları ile kurumsal müşteriler arasındaki altyapının bakımının ve güvenliğinin sağlayıcıya düştüğünü, kuruluşların kendi verilerini ve uygulamalarını güvence altına almaları gerektiğini göstermektedir. Bu tablo aynı zamanda mevcut sorumluluk paylaşımı ile de uyumludur.
Güçlü Güvenlik Sağlamanın Önemi
Siber güvenlik, dikkate alınması gereken ilk alandır. Katılımcıların yüzde 80'i, 5G Üçüncü Nesil Ortaklık Projesi (3GPP) yapılandırmalarındaki yerleşik güvenlik özelliklerinin 5G pazarının merkezinde olması gerektiğini söylüyor. Ankete katılanların yüzde 62'si 5G kullanım alanlarının bazılarının veya çoğunun ek güvenlik özelliklerine ihtiyaç duyacağının altını çiziyor. Ancak ankete katılanların yüzde 61'i; Şirketlerin kendilerini yalnızca 5G'nin bağlanabilirlik katma değeriyle sınırlandırmaları durumunda ARPU'da herhangi bir artış göremeyebileceklerini tahmin ediyor. Katılımcıların yüzde 90'ı 5G'nin ve kullanım alanlarının artan güvenlik ihtiyaçlarını karşılamanın kritik veya çok önemli olduğunu düşünüyor.
Fortinet Solutions Pazarlama Direktörü Ronen Shpirer şunları söyledi:“Bugünün mobil cihazlarına baktığımızda Ağlarının, özellikle bağımsız uygulamaların 5G'ye geçişi, 3GPP tarafından tanımlanan dahili 5G kapasitelerinden fazlasını kapsayan yeni güvenlik ihtiyaçları yaratıyor. 5G çekirdeğinin sanallaştırılmış, dağıtılmış ve dinamik yapısı, büyük ölçüde artırılmış ölçeklenebilirlik, Çoklu Erişim Sınır Bilişiminin (MEC) artan kullanımı ve kritik kullanım durumlarıyla entegrasyonu, temel altyapı ve kurumsal kullanım örneklerinde güçlü güvenlik gerektirir. Bu noktada Fortinet'in 4G ve 5G 'taşıyıcı sınıfı' kullanıcı ve 'kontrol düzlemi' görünürlüğü ve koruması, ölçeklenebilirliği ve fiyat performansı sağlama konusundaki kanıtlanmış başarısı, 5G'nin yeni fırsatlarından yararlanmak isteyenler için gözle görülür bir avantaj sağlayacağını gösteriyor. ”
Fortinet'in bakış açısına göre, 5G'nin benimsenmesi ve siber tehdit ortamının büyümesi, mobil ağların ve kuruluşların bu gelişen ortamla başa çıkmasını sağlamak için bütünsel bir güvenlik yaklaşımına yol açacaktır.