İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Hasan Esenoğlu, "Cumartesi gecesi görülebilecek Mavi Dolunay, 76 yıl sonra ilk kez tüm dünyadan görülecektir. Bu çok nadir olay bu açıdan önemlidir." dedim.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Hasan Esenoğlu, "Cumartesi gecesi görülebilecek Mavi Dolunay, 76 yıl sonra ilk kez tüm dünyadan görülecektir. Bu çok nadir olay bu açıdan önemlidir." Esenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nadir görülen doğa olaylarından birinin 31 Ekim Cumartesi günü gökyüzünde meydana geleceğini söyledi.
Dolunayın normalde ayda bir gerçekleştiğini belirten Esenoğlu, "Bu yıl 13'üncü kez dolunay gerçekleşecek. Ekim ayında ikinci kez çıkacak ve insanlar Mavi Dolunaya şahit olacaklar." Dedi. Mavi Ay veya Mavi Dolunay nadir görülen bir doğa olayıdır, Esenoğlu şöyle devam etti:
"Dolunay, doğudan batıya gökyüzünde görünen en uzun evredir. Geceden sabaha kadar geceyi süslüyor ve dünyayı aydınlatıyor. Dolunayın bu eşsiz görsel yönü de tarih boyunca toplumlarda bir kültür yaratmıştır. Normalde, Ay evreleri ayda yalnızca bir kez ortaya çıkar, ancak astronomik olaylar uzun bir süre boyunca iki kez görülmelerine neden olabilir. bu nedenle dolunayı 2 Ekim ve 31 Ekim'de iki kez görüyoruz. Cumartesi gecesi görülecek, 76 yıldır ilk kez tüm dünyadan izlenecek. Bu çok nadir olay bu açıdan önemli. ”Esenoğlu, Mavi Dolunay'ın amatör veya profesyonel fotoğraf tutkunlarına görsel bir şölen sunacağını sözlerine ekledi. .