Mars yüzeyinin altındaki kayalarda bulunan mineraller, yeni bir çalışmada test edilen bir teknoloji sayesinde hidrojen ve suya ayrıştırılabilir. Böylece gezegendeki oksijen problemi çözülebilir.
İnsanlığın hedeflerinden biri galaksimizdeki diğer gezegenlere ve hatta galaksimizin dışına yayılabilmektir. Bu amaçla gözümüzü çevirdik ilk gezegen, kozmik ölçekte hemen yan taraftaki Mars'tı. Tabii ki Mars gezegenimizden çok farklı. Temel bilim derslerinden ya da Terraforming Mars oyunundan bildiğimiz gibi, gezegenin atmosferi çok ince, sıcaklığı çok düşük ve oksijen miktarı nefes almak için çok çok yetersiz. Bilim adamları bu sorunu çözmek için çalışmaya devam ediyor.
Mars'taki kolonilerin sırrı yeraltında
Yeni bir araştırmada geliştirilen cihaz, Mars'ın toprağına gömülü oksijeni kullanmanın yolunu açma potansiyeline sahip. Sistem temelde yer altı kayalarında bulunan mineralleri Mars koşullarında verimli bir şekilde oksijen ve hidrojene ayırır. Gezegenin yer altı katmanlarında, bir zamanlar üzerinde su olduğu düşünülen tuz katmanlarının olduğu tahmin ediliyor.
2020 Mars görevi için Temmuz ayında fırlatılan araçta MOXIE adlı bir cihaz bulundu. Hemen hemen her isim kısaltmasını aynı zamanda anlamlı bir isim haline getirmeyi seven NASA'nın verdiği bu isim, aslında sokakta belirlenmiş ve adanmış olduğu anlamına geliyor. Bir de kolonizasyon çabalarının ciddiyetini taşıyan cihazın bir tost makinesinden büyük olmadığını ve bir kişiye yetecek kadar oksijen sağlama kapasitesine sahip olduğunu da söyleyelim.