Hollanda'da çifte vatandaşlığa sahip göçmen kökenli ebeveynlerin kasıtlı olarak dolandırıcılıkla suçlandığını ortaya çıkaran çocuk bakım parası skandalı sonrasında suçlamaların hedefi olan hükümet, genel seçimlerden 2 ay önce istifa etti.
Hükümet, 17 Mart'taki genel seçimlere kadar istifa etti. Hollanda Parlamentosu Soruşturma Komitesi Aralık ayı ortasında yayınlanan raporunda, 2. Mark Rutte hükümeti döneminde (2012-2017) yaklaşık 30 bin çifte pasaportlu ebeveyne “eşi görülmemiş adaletsizlik” yapıldığını belirtti.
Başbakan Mark Rutte raporun ardından ailelerden ve halktan özür dileyerek mağdurlara tazminat ödeneceğini duyurdu. Ancak koalisyondaki siyasi partiler istifa meselesini gündeme getirerek, skandalın ekonomik sonuçları kadar siyasi sorumluluğun da üstlenilmesi gerektiğine işaret etti. BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre hükümeti oluşturan 4 siyasi partinin liderleri Perşembe akşamı bir araya gelerek istifa kararını görüştü. Liderler, skandalın siyasi sorumluluğunu benimsedi. Bakanlar Cuma günü yönetim kurulu toplantısında, 2017'den bu yana görevde olan 3 Rutte hükümetinin son kabine toplantısı oldu.
Hollanda'da misafirlerin Türkiye çifte vatandaşlığı ve Faslı göçmenler iş sözleşmesi kapsamına giriyor.
Ülkedeki yabancı kökenli ailelerin çocuk ödeneği alanı 2012 yılından bu yana vergi makamları tarafından titiz bir soruşturmaya tabi tutulmaktadır. Ek başvurularını eksik yapan veya az miktarda kişisel katkı ödeyen aileler, vergi dairesi tarafından dolandırıcı olarak değerlendirilmiştir. Parlamento Soruşturma Komisyonu'na göre, vergi makamları çifte vatandaşlığı şüpheli bir neden olarak gördü. Vergi dairesi sebepsiz yere birçok göçmen ailenin yardımlarını kesti. Birçok ebeveyn dolandırıcı muamelesi gördü ve yardımlarını geri ödemeye zorlandı. Bunun sonucunda ciddi mali ve sosyal sorunlar ortaya çıktı. Kurbanların konuyla ilgili dava açmasının ardından, Hristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Omtzigt konuyu Meclis gündemine taşıdı. Oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu tüm tarafları dinledi. Hazırlanan raporda vergi makamlarının "hukukun üstünlüğünün temel ilkelerini ihlal ettiği" vurgulandı. Raporda bakanlar, vergi yetkilileri ve bazı yargı mensupları skandala göz yummakla eleştirildi. Hollanda Ulusal Ombudsman (Ombudsman) Resner van Zutphen de çocuk bakımı ödeneği skandalıyla birlikte "masum insanların devlet tarafından inanılmaz derecede sert bir şekilde feda edildiğini" belirterek, "Hollanda'da bu çok kötü" dedi.