Kurban Eti Şoku! Poşete Koymak Zehirliyor Mu? Uzman Uyarıyor!
Gündem

Kurban Eti Şoku! Poşete Koymak Zehirliyor Mu? Uzman Uyarıyor!


06 June 20255 dk okuma15 görüntülenmeSon güncelleme: 01 July 2025

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Kurban Bayramı'nda kesilen kurban etlerinin doğru muhafaza edilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Yanlış saklama yöntemlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Yardımcı, vatandaşları bilinçli olmaya çağırdı. Peki, kurban eti nasıl saklanmalı? İşte uzmanından altın değerinde tavsiyeler!

Kurban Eti Neden Zehirler?

Osman Yardımcı, etin sıcaklığı ve poşetin havasızlığının birleştiğinde etin "yanmasına" ve "yeşermesine" neden olduğunu belirtiyor. Bu durum, etin bozulmasına ve tüketilmesi halinde zehirlenmeye kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yardımcı, "Etin sıcaklığı ve poşetin havasızlığı birleşince et yanıyor, yeşeriyor ve bu durum insanı zehirlenmeye kadar götürebilir" şeklinde konuştu.

Doğru saklama yöntemleri ile bu riskin önüne geçmek mümkün. İşte dikkat edilmesi gerekenler:

  • Hava Aldırın: Et kesildikten sonra serin ve hava alan bir yerde sini veya tepsiye yayılmalı.
  • Ters Düz Edin: Etler üst üste gelmeyecek şekilde 2-3 saatte bir ters düz edilmeli. Bu, üzerindeki bakterileri atmasına ve eti yumuşak yapmasına yardımcı olur.
  • Kasap Dolabı: İmkanı olan vatandaşlar etlerini kasapların dolaplarında bekletebilir.
  • Kasalarda Saklayın: Etler ters düz edildikten sonra kasalara konularak dolaba yerleştirilmeli.
  • Dinlendirin: İmkanı olan vatandaşlar, etleri 1 günlüğüne kasabın dolabında dinlendirebilir.

Evde Kurban Eti Nasıl Saklanır?

Evde et saklayacak vatandaşlara da önemli tavsiyelerde bulunan Osman Yardımcı, "Eti ayırdıktan sonra poşetle dolaba koymayın. Ağzı açık plastik kaplarda veya buzdolabı kasalarında saklayın. Derin donduruculara konulacaksa eğer et dinlendirildikten sonra, buzdolabı poşetlerine dikkatli yerleştirin. Ayrıca ihtiyaca göre parçalayıp tüketilecek miktarda dondurun" dedi.

Özetle:

  • Poşet kullanmayın.
  • Ağzı açık kaplarda saklayın.
  • İhtiyaca göre porsiyonlayın.

Etin işlenmesinde uzmanlık gerektiğine de vurgu yapan Yardımcı, "Kasaplar profesyonelce işler. Vatandaş evde kendi parçalamaya kalkarsa daha çok fire verir, et çöpe gider ya da bu işlem sırasında kişi elini kesebilir. Ustaysa yapabilir ama değilse kasaba götürmek daha bereketli olur" diye konuştu.

Kurbanlık Seçimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurbanlık seçiminde vatandaşların dini vecibelere uygun davranması gerektiğini söyleyen Osman Yardımcı, "Yaşını doldurmamış hayvan kurban olmaz. Dinimiz zorlama yapmaz, gücün varsa kes diyor. Gösteriş için değil ibadet için yapılmalı. Belediyelerin belirlediği yerlerde veteriner kontrolünde kesim yapılmalı" uyarısında bulundu.

Siparişle alınan kurbanlara da tepki gösteren Yardımcı, bazı zincir marketlerde bayramdan önce kesim yapıldığını belirterek, "Bayramın ilk günü elimize gelen etler arasında kurban eti gibi görünmeyen vakalar oldu. Küçükbaş hayvanı 'mini koç' diye satıyorlar. Böyle bir şey olmaz, 'mini koç' diye bir terim yok. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı" dedi.

Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin doğru saklanması, hem sağlığımızı korumak hem de ibadetimizi yerine getirirken dikkatli olmak adına büyük önem taşıyor. Uzmanların uyarılarını dikkate alarak, etinizi doğru şekilde muhafaza edin ve sevdiklerinizle birlikte sağlıklı bir bayram geçirin. Unutmayın, sağlık her şeyden önemlidir.