İstanbul'da yaşanan depremlerin ardından İBB Bilim Kurulu, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin deprem riskinin devam ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Tarık Şengül, vatandaşları yetkili çevrelerin uyarılarını dikkate almaya ve spekülasyonlardan kaçınmaya çağırdı.
Deprem Riski Hala Devam Ediyor Mu?
Prof. Dr. Şengül, 6.2 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntıların, bölgedeki deprem riskini ortadan kaldırmadığını belirtti. Artçıların bir süre daha devam edebileceği uyarısında bulunan Şengül, vatandaşların panik yapmadan bilinçli davranması gerektiğini söyledi. Ayrıca, sosyal medya ve benzeri mecralarda yayılan spekülatif değerlendirmelere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
İBB'den Vatandaşlara Uyarılar ve Öneriler
İBB Bilim Kurulu, deprem sonrası şu önemli uyarılarda bulundu:
- Bu aşamada panik ve kaygıya kapılmadan, sadece yetkili çevrelerden gelen uyarıları dikkate alarak bilinçli davranmak vatandaşlarımız açısından son derece önemlidir.
- Sosyal medya ve benzeri mecralarda sorumsuzca yayılan spekülatif değerlendirmelere itibar edilmemelidir.
- Yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem ve artçıları, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin karşı karşıya olduğu deprem riskini ortadan kaldırmamıştır. Diğer yandan artçıların bir süre daha devam edeceğinin de bilinmesinde yarar vardır.
- Deprem sonucu hasarlı hale gelen binalara girilmemesi ve yetkililerin bilgilendirilmesi önemlidir.
- Depreme ilişkin yürütülen çalışmalarda, merkezi ve yerel yönetimlerin tüm ilgili birimlerinin eşgüdüm içinde çalışması etkili sonuçlar alabilmek açısından önemlidir. Benzer biçimde üniversitelerin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katkıları da alınmalıdır.
- Depremin yarattığı kaygıları en aza indirgemek ve spekülasyonların önüne geçmek üzere, yetkili kurumların düzenli aralıklarla kamuoyunu bilgilendirmesi de önemli olacaktır.
İBB'nin Deprem Sonrası Çalışmaları
İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir, deprem sırasında ve sonrasında İBB'nin yaptığı çalışmaları aktardı. İBB'ye bağlı birimlerin 628 araç ve 1000 personelle görev başında olduğunu, zabıta ekiplerinin de 225 araç ve 891 personelle hizmet verdiğini belirtti. Ayrıca, İBB'nin hiçbir hizmetinde aksama olmadığını, kontrollerin devam ettiğini ve sahada 2 bin kişilik destek personeliyle kumanya ve su dağıtımının sürdüğünü ifade etti.
Prof. Demir, 'İstanbul Senin' uygulaması üzerinden toplanma yerleri ve diğer hizmetlere anlık olarak erişilebildiğini, İSKİ, İGDAŞ, metrolar ve İETT'de herhangi bir aksama yaşanmadığını da sözlerine ekledi.
İstanbul'da deprem gerçeğiyle yaşamaya devam ederken, İBB'nin ve uzmanların uyarılarını dikkate almak, olası risklere karşı hazırlıklı olmak büyük önem taşıyor. Vatandaşların bilinçli davranması ve yetkililerin yönlendirmelerine uyması, deprem sonrası yaşanabilecek olumsuzlukların en aza indirilmesine yardımcı olacaktır.