BM'den İsrail'e Çağrı: Madleen Gemisi Aktivistleri Serbest Bırakılsın!
Gündem

BM'den İsrail'e Çağrı: Madleen Gemisi Aktivistleri Serbest Bırakılsın!


09 June 20255 dk okuma11 görüntülenmeSon güncelleme: 15 June 2025

Birleşmiş Milletler (BM),İsrail'e Gazze'ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan ve İsrail tarafından alıkonulan "Madleen" gemisindeki aktivistleri derhal serbest bırakması çağrısında bulundu. Gemide, dünyaca ünlü iklim aktivisti Greta Thunberg'in de bulunduğu 12 aktivist bulunuyor. BM'nin bu çağrısı, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası ve insani yardımın engellenmesi konusundaki uluslararası tepkilerin giderek arttığını gösteriyor.

BM'den Acil Serbest Bırakılma Çağrısı

BM Filistin Özel Raportörü Albanese, X hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırmayı amaçlayan Madleen gemisinin "acilen serbest bırakılması gerektiğini" vurguladı. Albanese, "Her Akdeniz limanı Gazze'ye yardım, dayanışma ve insanlık taşıyan tekneler göndermelidir. Beraber yelken açacaklar, birlikte durdurulamaz olacaklar" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, BM'nin Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması ve insani yardımın serbestçe ulaştırılması konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyuyor.

Ablukayı Kırmak Ahlaki Bir Zorunluluk

İsrail'in Gazze'de yarattığı insani felakete ve insani yardım girişini kısıtlayan ablukasına dikkat çeken Albanese, "Ablukayı kırmak, devletler için yasal bir sorumluluk ve hepimiz için ahlaki bir zorunluluktur" değerlendirmesinde bulundu. Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun düzenlediği bu son misyon, Gazze'ye yönelik ablukayı kırma ve bölgeye yardım ulaştırma amacını taşıyor. 18 metrelik yelkenli, 1 Haziran'da İtalya'nın Katanya kentinden yola çıkmıştı. Gemideki aktivistler, İsrail ordusunun müdahalesi durumunda barışçıl tutumlarını sürdüreceklerini ve direniş göstermeyeceklerini belirtmişlerdi.

Gazze'de İnsani Felaket Devam Ediyor

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana şiddetli saldırılar düzenleyen İsrail ordusu, hastane, okul ve yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırları dahi hedef alıyor. İsrail'in, Gazze'ye ilaç ve insani yardım girişini kısıtlayan ablukası nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon Filistinli insani bir felaketle mücadele ediyor. Filistinli yetkililer ve uluslararası kuruluşlar, İsrail'in Gazze'de aç bırakma politikası uyguladığı ve açlığı "savaş silahı" olarak kullandığı uyarısında bulunuyor. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen eylemlerde, Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve bölgeye insani yardımın ulaştırılması çağrıları yapılıyor.

  • İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybetti.
  • Hastaneler ve okullar hedef alındı.
  • Gazze'ye insani yardım girişi engelleniyor.
  • 2,3 milyon Filistinli insani felaketle mücadele ediyor.

Gazze'de insani yardım dağıtımını tekeline almak isteyen İsrail, ABD'nin desteğiyle kurulan insani yardım noktalarında yiyecek bulma umuduyla yönelen Filistinlileri de sık sık hedef alıyor. Bu durum, bölgedeki insani krizi daha da derinleştiriyor.

Sonuç olarak, BM'nin İsrail'e yaptığı çağrı, Gazze'deki insani durumun vahametini ve uluslararası toplumun bu konudaki endişelerini yansıtıyor. Madleen gemisi olayının, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması ve bölgeye insani yardımın serbestçe ulaştırılması için bir dönüm noktası olması umuluyor. Uluslararası toplumun, İsrail'e baskı yaparak bu ablukayı sona erdirmesi ve Gazze halkına yardım elini uzatması büyük önem taşıyor.