İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan Bilgi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ve Big Cat Research'ün yürüttüğü "Pandemide Uzaktan Çalışmanın KOBİ'lere / Girişimlere Etkisi" ne göre girişimciler KOBİ'lerden daha hızlı adapte oldu.
Girişimciliği desteklemek ve toplumdaki genel davranışlara ilişkin araştırma raporları hazırlamak amacıyla kurulan BTM, pandemi sürecinde iş hayatını tartıştı.
Çalışanların yüzde 46'sı yeni düzene uyum sağlayamadığını söylerken, yüzde 36'sı uyum sağladığını söyledi. Kararsız kalanların oranı yüzde 18 oldu. Katılımcıların yüzde 26'sı iş yükünün arttığını ve yüzde 29'unun azaldığını belirtirken, değişiklik olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 45 olarak gerçekleşti.
Girişimcilerin adaptasyonu sorunsuzdu
Girişimcilerin faaliyet alanlarının yüzde 41'i internet ve teknoloji, yüzde 39 Online bir pazar ve platform olması, uzaktan çalışma konusunda sorun olmadığının en önemli göstergesi. Girişimcilerin çoğu, KOBİ çalışanlarının aksine Şubat ortasından beri uzaktan çalıştıklarını söyledi.
Elbaş'ın "Kovid-19'u, girişimcilerimiz evinin işine çok çabuk adapte oldu. Dünyada ikinci bir Kovid dalgası tartışılacak, yine evden Türkiye'ye iş vermiş olan BTM şimdiden iyi Salgın hastalıklar ve benzeri çevresel belirsizlikler karşısında test, her zamankinden daha hazır ve güçlü. Olası tüm olumsuzluklara hazır bir şekilde girişimcilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. " Katılımcıların yüzde 69'u sektörlerinde 10 yıldan fazla çalıştığını belirtti.
Bir saatten az süren toplantıların oranı yüzde 78 oldu. Bu dönemde kendini üretken hissedenlerin oranı yüzde 41 olurken, kendini üretken hissetmeyen ve iş yapamayanların toplam oranı yüzde 26 oldu. Zoom ve WhatsApp bu süreçte en çok kullanılan iletişim araçlarıydı. Katılımcıların sadece yüzde 4'ü iş yerlerinde Kovid-19 hazırlık ekibinin kurulduğunu kaydetti. Çalışanların yüzde 71'i işyeri meslektaşları ile iletişimlerini azalttığını belirtti.
İş yükü değişmedi
Girişimcilerin yüzde 53'ü dikkat dağıtıcı birçok faktör olduğunu belirtirken, yüzde 39'u aynı işe daha fazla zaman ayırdıklarını vurguladı.
Girişimci yüzdesi 38'i pandemi sürecinde iş verimliliğinin de arttığını belirtmiştir. Ayrıca ekip içi iletişimde artış oldu.
Servis araçlarının kullanımı yüzde 26 oranında gözden geçirilirken, çalışma ortamının hijyen standartlarına göre yüzde 16 revize edildiği görüldü.
Girişimcilerin yüzde 40'ı her gün 5 saat veya daha fazla çalıştıklarını belirtirken, girişimciler bu süreçte iletişim için ağırlıklı olarak video kullandı. Yeni düzeni anlamak ve şirketlere katma değer sağlamak amacıyla gerçekleştirilen ankete katılan KOBİ yöneticilerinin yüzde 45'i kadın, yüzde 62'si evli, yüzde 42'si 30-40 yaşları arasında ve yüzde 61'i kolej Mezunları. KOBİ çalışanları bu dönemde sağlıklı beslendiklerini ifade ettiler. İşe gidip gelmenin hayatlarındaki en önemli ikinci olumlu değişim olduğunu belirten KOBİ çalışanları, evden çalışmanın en olumsuz etkisinin dikkat dağınıklığı nedeniyle işe odaklanamama olduğunu gösterdi. İkinci en büyük dezavantaj, aynı işin normal işten daha fazla zaman almasıydı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen BTM Direktörü İbrahim Elbaşı, anketin işletmelerin Kovid-19 etkisi tamamen azalıncaya kadar uzaktan çalışmaya devam etmeye kararlı olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Katılımcıların yüzde 78'i bu süreçte her gün 5 saatten fazla evden çalıştıklarını belirtirken, bu süreçte işyeri ile iletişimde en çok kullanılan yöntem e-posta oldu. Yüzde 64'ü e-posta yoluyla iletilirken, popüler video konferans programları ile kurulan iletişim yüzde 55 oldu. Telefonun yüzde 41'i, mobil platformdaki mesajlaşma programları aracılığıyla iletişimin yüzde 29'u.
Katılımcıların yüzde 24'ü kadın, yüzde 41'i 18-25 arasında, yüzde 76'sı bekar ve yüzde 73'ü üniversite mezunu olduğunu belirtti.
Pandemi sürecinde yapılan toplantıların yüzde 76'sı bir saat ve daha önce tamamlandı. KOBİ çalışanları toplantılar için daha çok Zoom ve WhatsApp uygulamalarını tercih etti.
BTM bünyesinde “Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Kuluçka Sonrası” girişimcileri ile yapılan anketten farklı sonuçlar elde edildi.
Pandemi sürecinde girişimcilerin yüzde 28'i yeni bir iş anlaşması imzaladı. Yüzde 42'si projeleri üzerinde çalışmak için daha fazla fırsata sahipti.
Çalışanların yüzde 32'si evden çalışarak kendilerini daha verimli hissettiklerini belirtirken, yüzde 32'si emin olmadıklarını söyledi.
Girişimciler de KOBİ çalışanları gibi bu süreçte daha sağlıklıdır. Ankete göre KOBİ çalışanları belirlenen bazı günler dışında evden çalışmaya devam ediyor. Bu süreçte çalışanlar işyerlerinde en çok önlem aldı. Toplantılar bir saat sonra sona erdi. Kendini üretken hissetmeyenlerin yüzde 22'si, çalışamayanların yüzde 14'ü. Çekimser olanlar bir yana, evden çalışma yöntemi KOBİ çalışanları için pek uygun olmadı. Çalışanların yüzde 32'si toplantıların verimli ve sonuç odaklı olduğunu belirtti. BTM ve Big Cat Research, "Pandemide Uzaktan Çalışmanın KOBİ'ler Üzerindeki Etkisi" ve "Pandemide Uzaktan Çalışmanın Startup'lara Etkisi" adlı iki ayrı anket gerçekleştirdi. Anket, İstanbul'da faaliyet gösteren 69 KOBİ ve BTM kapsamında 90 girişimci ile uzaktan erişim yöntemi ile gerçekleştirildi. Girişimcilerin yüzde 41'i yeni düzende kendilerini daha verimli hissettiklerini belirtti. Kendini üretken hissetmeyenlerin oranı yüzde 12 oldu.
Anket, KOBİ'lerin evden çalışmaya ayak uydurmakta zorluk çektiğini gösterdi. Ankete katılan KOBİ'lerin yüzde 47'si yeni düzene uyum sağlayamadıklarını belirtirken, uyum sağlayanların oranı yüzde 36 oldu.
KOBİ'lerin yüzde 78'i her gün 5 saatten fazla çalıştı.