Gümüşün antibakteriyel etkisi yıllardır bilinmektedir ve gümüş, çeşitli ilaçlar ve müstahzarlar da dahil olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Kalça protezi olan kişilerde protez yüzeyi ile eklem yüzeyi arasında enfeksiyonlar meydana gelebilir ve bu durum tedavisi çok zor olan osteomiyelite (kemik iltihabı) yol açabilir, kötü prognozlu (hastalık seyri) ve yüksek tekrarlama riski (tekrarlama). Bu durumla ilgili klasik bir hekim atasözü bile vardır:"Osteomiyelit mezarda iyileşir".
Yukarıda belirtilen durumu azaltmak ve enfeksiyon riskini en aza indirmek için, Almanya'daki Fraunhofer Üretim Teknolojisi ve İleri Malzemeler Enstitüsü ve Charité-Universtätsmedizin kurumunun araştırmacıları, eklem bölgesinin yüzeyine lazer ışını uygulayan bir Araştırmacıdır. Titanyum kalça protezi, yüzeyinde dar giriş kısmı, ancak içi geniş, pota gibi mikroskobik gözenekler oluşturarak, söz konusu gözeneklerin iç yüzeyini ve eklem yüzeyini özel bir teknikle ince bir gümüş tabaka ile kaplamıştır.
Yüzeyi gümüş bir tabaka ile kaplı titanyum implant daha sonra bir antibiyotik solüsyonu ile muamele edildi ve söz konusu gözenekler antibiyotik solüsyonla dolduruldu.
Hastaya protez implante edildiğinde gözeneklerdeki antibiyotik eklem yüzeyine ve çevre dokulara akar ve böylelikle postoperatif (postoperatif) enfeksiyonun önlendiği düşünülmektedir. Gümüş kaplamanın birkaç hafta antibakteriyel etkiye sahip iyonları açığa çıkaracağı ve çevre dokular iyileşme aşamasındayken olası enfeksiyonların önlenebileceği tahmin edilmektedir.
Klinik öncesi çalışmalar, yukarıda bahsedilen yüzeyin ve yukarıda bahsedilen tekniğin olumlu sonuçlar verdiğini gösterse de, yeni teknik, çeşitli klinik denemelerde de kullanılacaktır. İmplantlara da uygulanabilir. Yeni araştırma Fraunhofer dergisinde yayınlandı.