Mart ayında başlayan koronavirüs pandemisinde aşılama çalışmaları artık son aşamada. Pek çok aşı adayı klinik testlerde üçüncü aşamayı tamamlamak üzeredir ve yetkili kurumlara başvurular yapılmaktadır. Almanya'ya göç etmiş bir ailenin oğlu Uğur Şahin'in firması olan BiONtech, aşı adayları arasında dağılıma en yakın isim olarak gösteriliyor. Yaklaşık 44000 gönüllünün testleri tamamlanmak üzere. Yüzde 90'lık bir verimlilik oranına ulaşan aşı adayı, sonunda ABD'ye acil kullanım için başvuracak.
Pfizer ile geliştirilen aşı adayının gerekli onayları aldıktan sonra dağıtıma başlaması bekleniyor. İki şirket zaten üretim zincirini kurdu ve her şey ilk parti üretim için hazır. Yoğun talep gören aşı için ilk dönem doğal olarak biraz sıkıntılı geçecektir. Önümüzdeki yılın sonunda yaklaşık 1,3 milyar aşı üretilecek. ABD ilk olarak 100 milyon aşı sipariş etti ve yaklaşık 1,95 milyar dolar ödedi. Avrupa'da aşılama yıl sonunda veya gelecek yılın başında başlayacaktır.
Uğur Şahin; BBC'ye yaptığı açıklamada, ülkemiz için Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduklarını duyurdu. Müzakerelerin olumlu çıkması halinde ise Ocak-Şubat-Mart aylarında tedarik yapılacak. Sağlık Bakanı Aralık ayında Çin CoronaVAC aşısının 5 milyon dozunun yapılabileceğini açıkladı. Van Rus Sputnik'in yanı sıra üretim izni talebinin Türkiye'den geldiğini de belirtmişti. Yani Aralık ayı itibariyle 3 farklı aşı adayının ülkemizde dağıtımına başlayacağını söyleyebiliriz. BiONtech ve Pfizer tarafından geliştirilen aşı adayı, haberci RNA adı verilen bir bileşen içerir. Bu haberci, insan vücudunu etkilemeyen virüs bilgilerine sahiptir. Vücuda enjekte edildikten sonra bağışıklık sisteminin virüsü üretmesini ve ardından bağışıklık kazanmasını sağlar. Aşının geliştirilmesine ek olarak nakil süreci oldukça sancılı olacaktır. Aşı -70 dereceyi geçmemeli yani ısınmamalıdır. Tekrar -70 dereceye kadar donma için sadece 4 kez sınır vardır. Yine çözüldükten sonra ancak yaklaşık 5 gün etkisini koruyabilir. Bu sınırlar aşılırsa aşı işe yaramaz. Günümüzün soğutma sistemleri bu kadar aşırılığa hazır değil. Bu bağlamda,
Pfizer; Aşılarını ABD ve Avrupa'daki merkezlerinde tutacak. Noktalara dağıtım merkezleri aracılığıyla ulaşacak. Ayrıca, bağ torbası büyüklüğündeki kuru buzla doldurulmuş kutularda 10 gün boyunca 5.000 doz aşı saklamayı planlıyor. GPS ile izlenen bu çantaların yaklaşık 5 bin sterline mal olması bekleniyor.
[youtube = https://www.youtube.com/watch?v=4B0zvzNIEqg]