Türkiye, deprem kuşağında yer alması nedeniyle sık sık sarsıntılarla karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle, deprem anında doğru davranışlar sergilemek hayati önem taşıyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla 'deprem anında yapılmaması gerekenler' konusunda önemli bir paylaşım yaptı.
Deprem Anında Paniğe Kapılmayın!
İletişim Başkanlığı, deprem anında paniğe kapılmamak gerektiğinin altını çiziyor. Açıklamada, sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durulması gerektiği vurgulanırken, varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe gibi eşyaların yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulması öneriliyor. Ayrıca, başın iki el arasına alınarak veya bir koruyucu yastık, kitap gibi malzemelerle korunması gerektiği belirtiliyor. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenilmesi, merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmaması da önemli uyarılardan.
Asansör Kullanmak ve Balkondan Atlamak Tehlikeli!
Açıklamada, deprem anında balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmaması gerektiği özellikle vurgulanıyor. Ayrıca, kesinlikle asansör kullanılmaması, kibrit, çakmak yakılmaması, elektrik düğmelerine dokunulmaması gerektiği de belirtiliyor. Tekerlekli sandalyede olanların ise tekerlekleri kilitleyerek baş ve boyunlarını korumaları öneriliyor. Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde ocak, fırın ve bu gibi cihazların kapatılması, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılması da hayati önem taşıyor.
Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması, soba ve ısıtıcıların söndürülmesi gerekiyor. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmesi de yapılması gerekenler arasında.
Çök-Kapan-Tutun Hareketini Unutmayın!
Okulda, sınıfta ya da büroda sağlam sıra, masa altlarında veya yanında, koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde "çök-kapan-tutun" hareketiyle baş ve boyun bölgesinin korunması gerektiği aktarılan açıklamada, pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulması isteniyor. Ayrıca, sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi ve doğru bilgi için resmi kaynakların takip edilmesi gerektiği de kaydediliyor.
- Çök: Diz üstü çökerek yere sağlam bas.
- Kapan: Başını ve enseni koruyacak şekilde kapan.
- Tutun: Düşmemek için sabit bir yere tutun.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın bu önemli uyarıları, deprem anında doğru davranışlar sergileyerek can kayıplarını en aza indirmek için büyük önem taşıyor. Unutmayın, bilinçli olmak hayat kurtarır!