Nvidia'nın RTX serisi ile birlikte piyasaya sürdüğü DLSS ve DLSS 2.0 sistemlerinin oyunların geleceği için ne kadar büyük önem taşıdığı, nasıl çalıştıkları sorularını cevapladık.
Nvidia, RTX serisi ile sunulan birçok ileri teknolojiye sahiptir. Bu teknolojiler arasında yer alan DLSS, oyunları çağa getirmesi beklenen ve yapay zeka ile görsel işleme tekniklerinde çığır açacak bir yapıya sahip. DLSS teknolojisinin siz ve sisteminizin farkına varmadan oyunların kalitesini iyileştirmeye hizmet ettiğini düşünmek bile harika bir duygu. Bir oyun oynuyorsunuz ve arka planda bir yapay zeka oyunu sizin için daha iyi hale getiriyor. Anlaşılması karmaşık, kullanımı heyecan verici ve oyunların geleceğini belirleyecek bir teknolojiden bahsediyoruz. Sizin için DLSS nedir, oyunlarda neler işe yarayacak, oyunun geleceğini nasıl şekillendirecek tüm detayları ile.
DLSS nedir?
Yapay zeka teknolojisi ile hayatımıza giren ve Makine Öğrenimi altyapısı ile çalışan DLSS, "Derin Öğrenme Süper Örnekleme" anlamına gelir "Derin Öğrenme Süper Örnekleme" anlamına gelir. Hem İngilizce hem de Türk meslektaşları kulağa karmaşık geliyor, o halde biraz basitleştirelim. DLSS, grafik işlemcisini zorlamadan oynadığınız oyunun daha yüksek çözünürlüklü ve yapay görüntülerini oluşturur ve bunun için yapay zeka ve makine öğrenimini kullanır.Bu algoritma, oynadığınız oyunun daha iyi çözünürlüklü görüntüsünü sağlamak için sürekli öğrenmekte ve kendini eğitmektedir. Üstelik bunu yapmak için grafik kartını çok fazla çalıştırmıyor, iyileştirilmiş yapay görüntüler kullanıyor.Şimdi bu durumu açıklayalım 4K çözünürlüklü 8K çözünürlüklü bir oyun oynadığınızı hayal edin.DLSS algoritması size 4K'nın üzerinde bir çözünürlük vermek için çalışmaya başlıyor , oyunun 4K'dan daha yüksek çözünürlüklerde çalışabileceğini tespit ederek oyununuza daha yüksek yenileme hızı ve grafik kalitesi sunar. Siz ve sisteminiz, oyunun çalışabileceği maksimum çözünürlüğe benzer bir görüntü sağlayarak fark eder.
DLSS, kare hızından ödün vermeden çok daha yüksek bir çözünürlük ve ayrıntılı son görüntü oluşturmak için kenar yumuşatma gibi grafik tekniklerini de kullanır. kullanır. Tüm bunlar, Nvidia'nın yalnızca RTX grafik kartlarında bulunan tensör çekirdekleri sayesinde mümkün. RTX 20 serisi bir tensör çekirdeğine sahipken, RTX 30 serisi ikinci nesil bir tensör çekirdeğine sahiptir.
DLSS'nin avantajları nelerdir?
Günümüz oyun pazarında en önemli şeylerden biri olan grafik kalitesi için harekete geçen Nvidia, DLSS algoritması ile daha güzel görünüyor. yaratmayı başardı. Oyunu düşük çözünürlükte oynarken DLSS algoritması arka planda sisteminize hizmet ederek daha yüksek çözünürlüklü bir görüntü oluşturarak görmenizi sağlar. DLSS'nin amacı, görüntüyü 4K'da 1440p'de koştuğunuz oyunu oynuyormuşsunuz gibi sunmaktır. DLSS 2.0 ise oyunu 1080p'de çalıştırarak 4x çözünürlük ve 4K görüntü kalitesi sunuyor.
DLSS ile sunulan görüntüler yapaylık ve hata hissi yaşayabilir. Ancak, DLSS'nin hala optimize edildiğini unutmamak önemlidir. Aslında, Nvidia önümüzdeki aylarda hatta yıllarda DLSS'yi geliştirmeye devam edeceğini iddia ediyor. Bu fantastik teknoloji doğru koşullarda kullanılırsa oyunun orijinal görünümünü ve hissini etkilemeden önemli bir performans artışı sağlayabilir.
DLSS teknoloji destekli ilk oyunlardan biri olan Final Fantasy XV'de sadece 5 ila 15 FPS'lik bir gelişme olsa da, Wolfenstein yeni güncellemelerin ardından:Youngblood ve Deliver Us The Moon gibi oyunların FPS artışına ulaştığı bildirildi. % 50'den fazla görsel kaliteyi değiştirmeden ve görüntü kalitesinde ciddi iyileştirmeler yaptı.
Nvidia'nın fantastik teknolojisi DLSS nasıl?
DLSS, bir oyunu daha düşük çözünürlükte oluşturmaya zorlar. Ardından yapay zeka devreye girer ve oyunu daha yüksek bir çözünürlükte anlamaya çalışır. Bunu bazı kenar yumuşatma efektleri kullanarak ve keskinleştirerek yapar. Daha sonra yüksek çözünürlüklerde gerekli olan detaylar ve görsel efektler düşük çözünürlüğün üzerine eklenir. Sistem aslında oyunu düşük çözünürlükte oynuyor ancak yüksek çözünürlüklü versiyonu ekrana yansıtılıyor. Tüm bu süreç bir saniyenin kesirleri içinde gerçekleşir. Bu, ona harika teknoloji dememizin nedenlerinden biridir. Daha da fantastik DLSS 2.0 çıktı. İlk DLSS sürümünde Nvidia, yapay zekayı manuel olarak eğitiyor ve onu belirli oyunlar için kullanılabilir hale getiriyordu. Ancak DLSS 2.0 ile her oyun için yapay zeka yetiştirmeye gerek yok. DLSS'yi, Nvidia'nın ekran görüntüsünü iyileştiren Ansel teknolojisinin gerçek zamanlı versiyonu olarak da tanımlayabiliriz. Nvidia'ya göre gelişimi bitmeyen DLSS zamanla daha iyi hale gelecektir:
1080p'nin üzerindeki çözünürlüklere ulaşamayan ve düşük kare hızları yaşayan oyuncular için harika bir teknoloji olan DLSS, Nvidia'ya göre gelişimini yıllarca sürdürecek ve oyun dünyasında yeni bir dönem açacak. DLSS'nin artık Nvidia'nın her yeni grafik kartında aktif bir özellik olduğu düşünülüyor. Beklendiği kadar etkisi olmasa da performans üzerinde çok büyük bir etkisi var. Aslında DLSS teknolojisi, düşük nesil ekran kartları için oldukça gerekli ancak maalesef en az RTX 2060 ve üzeri sürümleri destekleniyor. Yeni RTX 3000 grafik kartları, DLSS'nin gelecekte sabit kare hızlarını korurken grafik çözünürlüğünü 4K'nın üzerine çıkarmayı hedeflediğini belirtiyor.
DLSS 2.0, DLSS'nin ilk sürümünden daha az yapay ve daha kararlıdır. Şu anda ışın izlemeyi destekleyen oyun sayısından daha azını destekleyen DLSS 2.0 sistemi, yaklaşık 15 oyuna hitap ediyor. Ancak gelecek güncellemede Cyberpunk 2077 ve Call of Duty:Black Ops Cold War gibi oyunlar artık DLSS'yi destekleyecek.
DLSS'yi destekleyen grafik kartları:
Geforce RTX 3090 (20.583tl):24 GB, GDDR6X, 384bit. Geforce RTX 3080 (10.410tl):10GB, GDDR6X, 320 Geforce RTX 3070 (4.805tl):8GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2080 Ti (13.246tl):11 GB, GDDR6, 352bit. Geforce RTX 2080 Super (10.657tl):8 GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2080 (9,255tl):8 GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2070 (6.108tl):8 GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2070 Super (6.296tl):8 GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2060 (3,775tl):6 GB, GDDR6, 192bit. Geforce RTX 2060 Super (5.631tl):8 GB, GDDR6, 256bit.
DLSS'yi destekleyen oyunlar:
Mechwarrior 5:Mercenaries Metro Exodus Minecraft Wolfenstein:Youngblood Monster Hunter World Final Fantasy XV Battlefield 5 Control Bize Ayı Verin Fortnite F1 2020 Shadow of the Tomb Raider Death Stranding Kurtlardan Korkun Darksiders 3 ARK:Survival Evolved Atomic Heart JX3 We Happy Few Stormdrivers Srious Sam 4:Planet Badass Hitman 2 Forge Arena
Kuşkusuz, Nvidia'nın gelişen teknolojisi DLSS, gelecekte yüzlerce oyunu destekleyecektir. Bu teknoloji karşısında AMD'nin, yıllar içinde gelişmeye devam eden DLSS'ye rakip bir teknolojiyi piyasaya sürmesi bekleniyor. İki büyük rakip arasındaki rekabet arttıkça onlardan yararlanan oyuncular da oluyor. Gelecekte iki büyük şirketin sunacağı teknolojinin ne olacağını düşünüyorsunuz?