Bu sorunun basit bir cevabı var, ancak uygulanması her zaman cevap olmayabilir. Bu soruyu bir açıdan cevaplamaya çalışalım.
Soruyu yine şöyle soralım:Çocuğunuz telefonun sorumluluklarına hazır mı? Soruyu bu şekilde sorduğumuzda cevaba biraz daha yaklaşıyoruz. Dijital zeka bölümü (DQ), bireylerin dijital yaşamın zorlukları ve talepleriyle başa çıkmalarını sağlayan sosyal, duygusal ve kavramsal yeteneklerin bir koleksiyonudur. Sorumuzun cevabı bu tanımda yatıyor.
Yeni bir soru:Çocuğunuza iyi donanımlı bir teknoloji kullanıcısı olmak için gerekli becerileri edinmesinde nasıl rehberlik edebilirsiniz?
DQ World (www.dqworld.net), çocuklarımızın geleceğe hazır, akıllı ve sorumlu dijital vatandaşlar olmalarını sağlayan çevrimiçi ve mobil bir öğrenme platformudur. DQ World, 8-12 yaş arası çocuklar için tasarlanmıştır. Bu program, 8 dijital yaşam becerisi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu beceriler nelerdir?
Çocuklarımızın dijital dünyaya erişmek için kendi cihazlarına erişmeden önce bu becerileri geliştirmeleri gerekiyor. DQ World, bu konuda çocuklarımıza rehberlik etmemize yardımcı olacak ücretsiz bir platformdur. Çocuklar için animasyon animasyon ve çizgi filmlerin yer aldığı bu platform, okullarda öğretmenlerin de kullanabileceği bir öğretim programı da sunuyor. Ebeveynler ve öğretmenler için her çocuk için rapor oluşturarak gelişime açık olanları ortaya çıkarırlar.
UNESCO Dünya Ekonomik Biçimi ve OECD tarafından tanınan bu ortamı Türkçeye uyarlarken bu oyunu oynadım ve videoları defalarca izledim. Oynamaktan zevk aldım ve bence çocuklarınız da öğrenmekten zevk alacak. Çocuklar için tasarlanmış olmasına rağmen yetişkinler olarak öğrenecek çok şeyimiz olduğunu söyleyebilirim. Platform, 8-12 yaş arası çocuklarımızı dijital yaşam becerilerimizle donatmayı hedefliyor ancak çocuklarımızın bu yaşların biraz üzerinde cep telefonu gibi kişisel cihazlara sahip olması gerekiyor. Bu ve benzeri programlarla çocuklarımızı sorumluluk almaya hazırlamaya çalışıyoruz. Bu hazırlığın zaman alacağı ve bu eğitime erken başlamanın önemi unutulmamalıdır.
Dijital dünyada güçlü ve sorumlu bir gelecek için çocuklarımızın yanında olalım.
Sağlıklı kalın
Doç. Dr. Serkan ÖZEL
Boğaziçi Üniversitesi
@serkanozeltx